Ensimmäisten viikkojen aikana nikotiiniannoksen äkillinen pieneneminen tai jääminen kokonaan ilman annosta aiheuttaa useita vieroitusoireiksi kutsuttuja tuntemuksia. Saat lisää neuvoja tupakoinnin lopettamisprosessiin Nicotinell-oppaasta.

Nikotiinista riippuvaisilla ihmisillä tupakointi vapauttaa tiettyjä aivojen välittäjäaineita. Yksi niistä on nimeltään dopamiini. Juuri dopamiini antaa tupakoitsijalle polttamisesta tulevan rentouttavan ja rauhoittavan tunteen. Kun haluat päästä irti nikotiiniriippuvaisuudesta, voit tuntea vieroitusoireita kehosi vaatiessa annosta nikotiinin vapauttamia välittäjäaineita. On tärkeää yrittää kestää ja muistaa, oireet vähenevät sen mukaan, mitä kauemmin tupakoinnin lopettamisesta on.

Saatat tuntea vieroitusoireita jo silloin, kun edellisen savukkeen polttamisesta on kulunut vain 30 minuuttia ja nikotiinin vaikutus on lakannut. Vieroitusoireet vaihtelevat nikotiiniriippuvaisuuden asteen mukaan, mutta niihin kuuluvat seuraavat oireet:

voimakas nikotiininhimo

ahdistus

yskä ja mahdollinen kurkkukipu

masennus

keskittymisvaikeudet

päänsärky

unettomuus

suolistokrampit

ärtymys

pahoinvointi

hikoilu

pistelevä tunne käsissä ja jaloissa

painonnousu.

Oireet voivat tuntua ikäviltä iskiessään, mutta muista, että kehosi on matkalla kohti tervettä elämää. Sinnittele. Kestät kyllä. Oireet helpottavat ajan kuluessa.