Miksi tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa mielialaasi

Useimmat tupakoinnin lopettaneet ihmiset saavat vieroitusoireita, mutta miltä ne tuntuvat? Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa vähentämään tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvaa ärtymystä.

Vieroitusoireet ovat yksi vaikeimmista tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä haasteista, joille kehosi altistuu. Mutta miltä vieroitusoireet tuntuvat? Tällä sivulla kuvaamme kohta kohdalta, miltä nikotiinivajeesta johtuvat vieroitusoireet voivat tuntua.

1

Kun poltat tupakkaa, nikotiini imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu nopeasti aivoihin. Nikotiinivaje aiheuttaa vieroitusoireita ja voi aiheuttaa ärtymyksen tunnetta.

2

Nikotiini stimuloi aivoja sitoutumalla reseptoreihin. Siten elimistöön vapautuu aineita, jotka antavat mielihyvän tunteen. Kun kehosi on tottunut saamaan mielihyvän tunteen, on sille vaikea kertoa, että sen on tästedes saatava sama tunne muualta. Tämän takia tunnet vieroitusoireita.

3

Nikotiinireseptoreiden määrä lisääntyy vuosia jatkuneen tupakoinnin myötä. Paljon polttaneilla voi olla niitä miljoonia. Se voi tarkoittaa myös sitä, että mitä pidempään olet ollut tupakasta riippuvainen, sitä enemmän koet vieroitusoireita.

4

Tupakoitsijan aivot ovat riippuvaisia nikotiinista, joka aikaansaa mielihyvän tunteen antavan dopamiinin erittymisen aivoista. Keskimäärin tupakoitsijan aivot tarvitsevat nikotiinia n. 200 kertaa päivässä, jotta aivoilla olisi sitä aina tarpeeksi pitääkseen mielen tyytyväisenä ja tasaisena. Tupakoinnin lopettaminen asettaa arjen tasaisuuden vaakalaudalle tehden päätöksessä pysymisestä haastavaa. Siksi on tärkeää pitää pintansa myös vieroitusoireiden iskiessä!

5

Tupakoinnista saatava nikotiini ei kuitenkaan pysy kehossa kauaa: Se häviää verestä 72 tunnin kuluessa viimeisen tupakan polttamisesta. Tällöin aivojen reseptorit eivät yhtäkkiä enää saakaan tarvitsemaansa nikotiinia. Nikotiinivajeen luonnollinen seuraus on, että elimistö joutuu epätasapainoon aiheuttaen vieroitusoireita.

6

Nikotiinivaje ohjaa aivojen kemiaa, mikä aiheuttaa usein voimakasta tupakanhimoa ja vahvoja tunnereaktioita ensimmäisten tupakattomien viikkojen aikana. Tämä vaihe on vieroitusoireiden osalta voimakkain. Pidä pintasi.

7

Hyvä puoli on se, että nikotiinireseptorit häviävät ajan myötä. Merkittävä osa tupakoinnin lopettamisprosessia on näistä reseptoreista eroon pääsy ja totuttelu uuteen elämään ilman nikotiinia, vaikka se aiheuttaisikin ärtymystä. Tämä vieroitusoireita ja ärtymystä sisältävä vaihe kestää yleensä kahdesta kolmeen viikkoa tupakoinnin lopettamisesta. Kolmen kuukauden kuluttua aivojen kemia on palautunut normaaliksi. Siksi kannattaa olla kärsivällinen vieroitusoireista huolimatta.

  • TAKAISIN

Perusta lopettajien ryhmä

Täältä löydät ryhmään mahdollisia jäseniä, jotka voivat auttaa sinua lopettamaan.

Lue lisää >

Näin se onnistuu

Käytettävissä on dokumentoituja strategioita tupakoinnin lopettamiseen riippumatta siitä, onko lopettajan tarkoitus juosta maraton, perustaa yritys tai yksinkertaisesti vain lopettaa tupakointi.

Lue vinkkejä >

Entisen tupakoitsijan vinkki: Kokeile urheilua

Chris korvasi tupakoinnin jalkapallolla.

Katso video >