Kun puoliso tai asuinkumppani jatkaa tupakoimista

Jos läheisesi polttavat, on päätöksestä vaikeampi pitää kiinni. On olemassa strategioita, jotka voivat auttaa.

1

Kumppanistasi voi olla suuri apu

On tavallista, että tupakoitsijat ovat parisuhteessa tai asuvat yhdessä toisen tupakoitsijan kanssa. Kun toinen päättää lopettaa tupakoinnin, voi se olla erittäin haastavaa. Esiin nousee väistämättä seuraavia kysymyksiä: “Pilaako se parisuhteemme?” “Tuleeko tupakoinnin lopettaminen olemaan minulle vaikeaa?” “Millaista yhteiselomme on, kun en enää polta?”

Tosiasia on, että tupakoinnin lopettaminen on vaikeampaa, jos kumppanisi polttaa. Se on kuitenkin mahdollista ilman, että parisuhteenne kärsii. On tärkeää, että odotukset ovat kohtuullisia, asioista keskustellaan, molemmat osoittavat huomiota toisilleen ja ottavat huomioon kumppanin tarpeet ja tunteet.

2

Avoin kommunikaatio

Keskustele puolisosi tai kumppanisi kanssa hyvissä ajoin, ennen kuin aloitat savuttoman elämän. Selitä, minkä vuoksi ja kuinka olet ajatellut tehdä sen. Kerro hänelle myös, ettet odota hänen lopettavan tupakointia.

3

Pyydä tukea

Pyydä kumppaniasi polttamaan mielellään ulkona tai vähintään erillisessä “tupakointihuoneessa” ikkunat auki. Ole valmis tekemään kumppanillesi vastapalveluksia. Voit myös pyytää kumppaniasi kiinnittämään huomiota asioihin, jotka aiheuttavat sinulle tupakanhimoa. Selitä, ettet tarvitse erityiskohtelua. Muista, että tupakointisi lopettaminen on haastavaa myös kumppanillesi, joten toiveet on hyvä pitää kohtuudessa.

4

Säilytä läheisyys

Kerro kumppanillesi, että vaikka ette voi enää polttaa tupakkaa yhdessä, mikään muu ei muutu. Löydätte uusia tapoja viettää aikaa yhdessä ja muita yhteisiä mielenkiinnon kohteita.

5

Keskinäinen huomioiminen

Pyydä kumppaniasi olemaan polttamatta lähelläsi tai ainakin varoittamaan sinua, jotta voit poistua paikalta. Pyydä, ettei kumppanisi jätä tupakkaa, sytyttimiä tai tuhkakuppeja esille. Mieti vastavuoroisesti, mitä voit tehdä helpottaaksesi kumppanisi elämää kotona – esimerkiksi antamalla hänen hankkia jokin mieleisensä huonekalu vaikket itse olisi ihastunut siihen, tai pienentämällä tv:n äänenvoimakkuutta, jos sinulla on tapana katsoa sitä lujalla.

6

Aseta tavoitteet

Nikotiinin vieroitusoireet voivat kuumentaa tunteitasi, minkä vuoksi saatat menettää malttisi pienistäkin asioista. Varoita asiasta etukäteen ja pyri välttämään ärtymyksen kohdistamista kumppaniisi. Jos näin kuitenkin tapahtuu, pyydä heti anteeksi ja selitä, miksi näin tapahtuu. Kerro, että rakastat kumppaniasi, ja että mielialanvaihtelut menevät ohi, kunhan nikotiinin vieroitusoireet vähenevät.

Entä, jos sorrut

Vaikka sortuisitkin polttamaan tupakkaa, ei se tarkoita, että olet epäonnistunut. Näiden vinkkien avulla pääset takaisin raiteille.

Lue kuinka >

Perusta lopettajien ryhmä

Täältä löydät ryhmään mahdollisia jäseniä, jotka voivat auttaa sinua lopettamaan.

Lue lisää >

Näin se onnistuu

Käytettävissä on dokumentoituja strategioita tupakoinnin lopettamiseen riippumatta siitä, onko lopettajan tarkoitus juosta maraton, perustaa yritys tai yksinkertaisesti vain lopettaa tupakointi.

Lue vinkkejä >