Kofeiinin ja nikotiinin liitto

Kofeiinin ja nikotiinin liitto on tunnettu niin lukemattomista elokuvista kuin tosielämästäkin, jossa kahvikuppi ja savuke kulkevat usein käsi kädessä. Sille on syynsä, että näistä kahdesta aineesta nautitaan usein yhdessä. Anna meidän kertoa sinulle muutamia faktoja, jotta ymmärrät paremmin näiden nautintoaineiden välisen yhteiden.

1

Sekä kahvi että savukkeet ovat stimulantteja

Sekä kofeiini että nikotiini ovat molemmat kemikaaleja, jotka reagoivat aivoissa parantamalla keskittymistä ja stimuloimalla kehoa. Molemmat voivat nostaa verenpainetta ja saavat käyttäjän tuntemaan olonsa tarkkaavaiseksi. Lisäksi niillä on useita yhteisiä sivuvaikutuksia, kuten unettomuus ja kohonnut syke.

2

Sekä kahvi että tupakointi aiheuttavat riippuvuutta

Riippuvuus määritellään asiana, joka palkitsee mielen, mutta jolla on haitallinen vaikutus. Riippuvuudesta aiheutuu vieroitusoireita, joista seuraa himoa ja ärtymystä.

3

Nikotiini hajottaa kofeiinia

Nikotiini kaksinkertaistaa kofeiinin poistumisnopeuden kehosta. Siksi tupakoitsijan täytyy juoda enemmän kahvia kuin tupakoimattoman, jotta hän saisi siitä saman vaikutuksen. Lisäksi se tarkoittaa, että kun lopetat tupakoinnin, sama määrä kofeiinia tekee olosi rauhattomammaksi.

4

Stimulantit voivat johtaa väsymykseen

Kofeiini voi tehdä nukkumisesta vaikeaa. Jatkuva liiallinen kahvinjuonti saattaa aiheuttaa hermostuneisuutta, unettomuutta, vatsan ärsytystä ja väsymystä. Kun nikotiini poistuu kehostasi, verensokeri nousee ja antaa sinulle enemmän energiaa, joka häviää kuitenkin nopeasti. Molemmat asiat tarkoittavat, että kun olet tuntenut stimuloinnin, haluat sitä pian lisää.

Johtopäätös

Harkitse säännösteleväsi kahvinjuontia, kun lopetat tupakoinnin. Aloita puolittamalla juomasi kahvin määrä, sillä saat siitä entisen vaikutuksen, kun et enää tupakoi. Lisäksi on tärkeää, että pohdit kahvirituaalejasi, jotta ne eivät saa aikaan tupakanhimoa.

Tarvitsetko apua oikean nikotiinikorvaushoitotuotteen valinnassa?

Oppaamme avulla löydät nopeasti omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan nikotiinikorvaushoitotuotteen.

Aloita >

Entisen tupakoitsijan vinkki: Ajattele perhettäsi

Chris löysi tapoja motivoida itseään välttääkseen tupakointiin sortumisen.

Katso video >

Avaimet tupakoinnin lopettamiseen

Miljoonat ihmiset aloittavat savuttoman elämän vuosittain. Sinäkin voit olla savuton. Lue tästä, kuinka pääset alkuun.

Lue lisää >